Hubungi Agen Hartanah ( Zu Dan ) 0192215106

5 Tips agar rumah anda dapat disewakan dengan cepat!!

Apakah anda sedang merancang untuk menyewakan rumah atau apartemen? Ini sememangnya delima yang sering menghantui pemilik-pemilik rumah. Untuk menemukan penyewa yang ideal dalam waktu cepat tentu bukan perkara yang mudah. Di sini kami kongsikan kepada anda khasnya untuk pemilik rumah sekalian, antara tips yang penting agar rumah atau apartemen anda dapat disewakan dengan cepat.

 

Hiaskan rumah atau apartemen anda (seadanya)

IMG_20150531_154545

Selain daripada factor lokasi, tidak dapat dinafikan lagi, factor yang penting saat calon penyewa hendak menyewa rumah atau apartemen anda ialah penampilan property tersebut. Jadi, persiapkan rumah atau apartemen anda, seadanya. Walaupun mungkin anda tidak bercadang untuk menyewakan rumah anda secara Full Furnished, pastikan penampilannya baik. Pastikan ianya berada dalam keadaan yang bersih terutamanya sebelum proses viewing dengan bakal penyewa. Letakkan diri anda sebagai seorang penyewa, tentu saja anda mahukan rumah yang cantik bukan. Pastikan juga tidak ada kerosakan pada properti Anda. Misalnya perbaiki pintu ruangan yang tidak boleh dikunci, cat pagar rumah yang kusam, atau perbaiki atap yang bocor dan lain lain. Semakin proper rumah anda, semakin mudah untuk anda menarik hati bakal penyewa anda.

 

Harga yang kompetitif

Sebelum menentukan harga sewa, lakukan survey berapa harga sewa yang biasa ditentukan untuk rumah atau apartemen yang sejenis dengan properti anda. Ini penting, karena biasanya calon penyewa akan melakukan survey pada properti sejenis untuk melakukan perbandingan harga. Letakkan harga sewa yang kompetitif dan pastikan anda bersedia dengan senarai-senarai kelebihan yang dimiliki rumah atau apartemen anda dibandingkan properti lain. Ingat, focus pada kelebihan, walaupun meski ada sedikit kekurangan pada property anda.

 

Letakkan foto yang menarik pada pengiklanan anda

Untuk mengiklankan rumah atau apartemen yang akan disewakan, anda perlu menggunakan website-website yang dipercayai. Pamerkan foto rumah atau apartemen anda yang paling menarik di website tadi. Pastikan sudut pengambilan gambar membuat ruangan terlihat bagus dan besar serta tulis tentang detail ruangan rumah atau apartemen anda. Sekali lagi, jangan lupa meng-highlight deskripsi keunggulan dan kelebihan yang dimiliki oleh hartanah anda dalam website tersebut.

Alam-Putra-2

Mulut Ke mulut?

Jangan salah faham tuan puan. Apa itu mulut ke mulut? Ini salah satu kaedah marketing yang memang sangat berkesan. Jangan ragukan efek promosi dari mulut ke mulut untuk menyewakan rumah atau apartemen anda. Cubalah bekerja sama dengan tetangga atau teman untuk menawarkan properti Anda. Siapa tahu mereka memiliki teman atau kenalan yang ingin menyewa rumah. Lagi pun, calon penyewa biasanya akan lebih tertarik untuk menyewa rumah atau apartemen yang direkomendasikan oleh kenalan mereka. Bukan kah kita juga begitu? Ya, sesuatu yang direkomen oleh orang terdekat akan lebih mudah kita percaya.

 

Agen Hartanah Profesional

Yes ini pun sangat penting. Menyewakan rumah atau apartmen tidaklah semudah seperti yang terdengar dan terlihat. Antara urusan yang perlu tuan rumah yakni anda tahu dan mesti buat ialah urusan promosi rumah tersebut, urusan viewing rumah yang mungkin perlu dilakukan beberapa kali sebelum kita menemukan penyewa yang ideal, urusan administrasi iaitu penyediaan kontrak sewaan serta duti setem yang perlu dilakukan. Banyak bukan? Belum lagi saat untuk berurusan dengan penyewa saat terjadi masalah, walaupun pada kebiasaannya, ini bukanlah tugasan bagi agen lagi, kadang-kadang bagus juga ada orang tengah bukan jika ada masalah? Dengan membayar agen hartanah professional dan berdaftar, anda tidak perlu memikirkan masalah-masalah ini. Agen anda yang akan mengurus segala hal berkaitan dengan sewa rumah atau apartemen anda. Mudahkan?

Kami di fatehproperty.com boleh membantu anda dalam urusan ini. Sebagai agen berdaftar dengan Syarikat Hartanah Rescom Realty (VE30244) kami bersedia memberikan khidmat terbaik buat anda.

 

Nah, bagaimana? Anda bersedia mempraktikkan tips-tips di atas. Silakan mencuba.